Kunnostusprosessin 10 vaihetta NGF:n mukaan
Kunnostusideaa on kehitetty yli 15 vuoden ajan havaintojen, testien ja asiakaskeskustelujen pohjalta. Pelkästään 10-vaiheinen prosessi on vaikuttava! Kaikki tapahtuu samoissa tiloissa, mikä nopeuttaa tilauksen toteutusta ja alentaa kustannuksia merkittävästi. Lisäksi tarjoamme mahdollisuuden yksilölliseen räätälöintiin – suosittelemme tätä lämpimästi. Keskustelemme mielellämme yksityiskohdista ja autamme asiakkaitamme saavuttamaan WOW-efektin!
Katso kunnostusprosessin esittelyvideo ja seuraa yksittäisiä vaiheita – tämän polun jonka jokainen laite kulkee käsissämme ja olemme ylpeitä jokaisesta projektista. Kokemus, ammattitaito ja modernit laitteet mahdollistavat sen, että käytetyille laitteille voidaan antaa uusi elämä. Kunnostusprosessin jälkeen uuden ja käytetyn laitteen erottaminen on lähes mahdotonta.
Välittömästi purkamisen jälkeen jokaisen laitteen toimivuus ja kunto tarkastetaan. Työntekijä kirjaa laitteiden tiedot tarkasti ja lähettää ne varastoon. Jos laiteelle on tehty tilaus, se saa asianmukaisen varausmerkinnän.
Ostettu laite saa yksilöllisen tilausnumeron. Laitetyypin mukaan se ohjataan asianmukaiseen työpajaan (voimaharjoittelulaitteet tai cardiolaitteet). Jokainen prosessin vaihe kirjataan laitteen yksilölliseen korttiin. Aluejohtaja tarkistaa uudelleen laitteen toimivuuden ja valmiuden, minkä jälkeen vastuuhenkilö purkaa sen osiin. Muovi- ja metalliosat (rungot) pestään, kiillotetaan ja maalataan.
Hiontaosastolla vanha pinnoite poistetaan kaikista teräsosista, kehyksistä ja muoviosista. Täydellinen maalaus vaatii huolellista valmistelua ja kärsivällisyys sekä tarkkuus ovat välttämättömiä.
Moderniin maalaamoon mahtuu kerralla jopa 12 juoksumattoa. Tämä nopeuttaa ja tehostaa kunnostusprosessia merkittävästi. Koneet maalataan märkämaalauksella, kuten autot. Maalauksessa käytetään korkealaatuisia pohjamaaleja, maaleja ja kovetteita. Räätälöi laitteesi valitsemalla haluamasi väri uskomattoman laajasta värivalikoimamme!
Laakereiden vaihtoon käytetään ammattitason puristinta, mikä estää laakeripesien tai itse laakerien vaurioitumisen. Osiksi puretuista juoksumatoista tarkistetaan moottorit – arvioidaan moottorin käämien kunnon, vaihdetaan vanhat laakerit ja tarkastetaan telan kunnon. Jos osat ovat kuluneet, ne vaihdetaan uusiin. Lisäksi laudat, matot, johdot, vetohihnat ja muut kuluneet osat vaihdetaan. Kuluneet osat hävitetään asianmukaisesti ympäristön suojelemiseksi.
Elektroniikkateknikko tarkistaa huolellisesti juotokset ja kontaktit, kunnostaa tai vaihtaa osat uusiin. Korjaukset suoritetaan korkealaatuisilla elektroniikkakomponenteilla käyttäen parhaita testaus- ja mittauslaitteita.
Kun laite on koottu valmiiksi, sille annetaan uusi sarjanumero. Laite merkitään uusilla logoilla ja/tai informaatiotarroilla. Asiakkaalla on myös mahdollisuus valita käyttöohjetarrat englanniksi tai saksaksi.
Laadun tarkistus tehdään peräti kolme kertaa:
Ensimmäinen pesu tehdään heti laitteen toimituksen jälkeen. Kunnostettu laite puhdistetaan höyrypesurilla ja erityisillä puhdistusaineilla. Lopuksi laite viimeistellään kiillotuksella, jotta se saadaan täydelliseen kuntoon.
Viimeinen vaihe on lastaaminen. Tällöin arvioidaan, mitä lisäsuojauksia tarvitaan tavallisten suojapakkausten lisäksi, jotta laite saapuu perille virheettömänä. Pakkausalueella suojataan herkimmin vaurioituvat kohdat vaahtomuovilla ja suojamuovilla, jotta ne eivät naarmuunnu matkan aikana. Näin pakattuna laite odottaa kuljetusta mahdolliselle tyytyväiselle asiakkaalle.